Wyposażenie małej gastronomii – sprawdź, czego potrzebujesz

0
172
Wyposażenie małej gastronomii – sprawdź, czego potrzebujesz

Aby odpowiednio wyposażyć lokal, potrzebujesz sporo zainwestować. Wiele zależy jednak od rodzaju i wielkości pomieszczenia, a także menu. Są jednak sprzęty i drobne akcesoria, które są niezbędne niezależnie od innych czynników. Sprawdź, jaki sprzęt gastronomiczny jest absolutnym must have – niezależnie, czy w kawiarni, barze, kawiarni czy stołówce.

Lokal gastronomiczny, niezależnie od swojej wielkości, musisz odpowiednio wyposażyć, m.in. w kuchnie indukcyjne, szafy chłodnicze, płytę grillową itd., także praktyczne akcesoria drobne, jak np. obieraczka do ziemniaków czy szatkownica do warzyw.

Lista koniecznych sprzętów do prawidłowego funkcjonowania kuchni jest jednak długa, dlatego też musisz ją dokładnie przemyśleć. Dysponując stosunkowo skromnym budżetem, najpierw określ swoje potrzeby, a także rozważ zakup używanych elementów, np. drobnych sprzętów kuchennych.

Niezbędne wyposażenie, czyli czego na pewno potrzebujesz?

Kuchnie indukcyjne. Urządzeń, bez których start lokalu nie jest możliwy, jest bardzo wiele – jednym z nich jest kuchnia gastronomiczna. Do wyboru masz m.in. kuchnie indukcyjne, elektryczne, gazowe itd. Płyta indukcyjna grzeje dużo szybciej niż jej inne rodzaje. Nagrzaniu ulega dno naczynia i jest ona kompatybilna ze specjalnymi garnkami ze stali ferromagnetycznej.

Kuchnie indukcyjne wypierają tradycyjne rozwiązania i są częstym elementem nowoczesnej kuchni, bo zużywają mniej energii. Są ekonomiczne i efektywne, a także szybsze i wyposażone w liczne funkcje dodatkowe.

Chłodziarko-zamrażarka. Odpowiednie przechowywanie jest niezwykle ważne w każdym lokalu. Szafy chłodnicze lub mroźnicze lub praktyczne chłodziarko-zamrażarki to jedne z urządzeń, które musi znaleźć się na liście zakupów. Chłodziarko-zamrażarki są wyposażone w komorę chłodzącą i zamrażalnik. Do restauracji czy baru wybierz model dwudrzwiowy, z wydzielonym zamrażalnikiem umieszczonym nad lub pod chłodziarką. Dwukomorowe modele są najczęściej wybieranym typem chłodziarko-zamrażarek, standardowym zarówno w dużych, jak i mniejszych lokalach.

Drobne akcesoria. Duże sprzęty to największy wydatek, ale w każdym lokalu potrzebujesz też drobnych urządzeń oraz akcesoriów, jak np. obieraczka do ziemniaków, szatkownica, zestaw noży, akcesoria barowe, czasomierze, komplety do przypraw, tłuczki i ubijaki do mięsa, naczynia kuchenne, deski do krojenia, blachy do pieczenia, cedzaki, chochle, rózgi do ubijania, miarki, sita kuchenne itd. Ich dobór zależy od charakteru lokalu i serwowanych potraw, ale są niezbędne ze względu na swoją różnorodność i funkcjonalność.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here