Sztuka parzenia herbaty „na zimno”

0
2043
Sztuka parzenia herbaty „na zimno”

Herbata to najpopularniejszy napój, który pijemy nawet kilka razy dziennie. Towarzyszy on nam podczas posiłków, czy też przy towarzyskich spotkaniach. Różnorodność smaków oraz odmian sprawia, że z chęcią po nią sięgamy.

Czy wiesz, że możesz przyrządzić herbatę na zimno?

Niektórzy producenci oferują nam herbatę, którą możemy z powodzeniem zaparzyć bez użycia wrzątku. Taką herbatę znajdziesz między innymi na Herbapol.com.pl. Jest ona również dostępna w tradycyjnych saszetkach, dzięki czemu idealnie sprawdzi się zarówno w domowym zaciszu, jak i w podróży. Możliwość zaparzenia herbaty na zimno sprawia, że staje się ona świetnym napojem orzeźwiającym podczas upalnych dni.

Jak zaparzyć herbatę na zimno?

Jeśli posiadamy herbatę specjalnie przeznaczoną do parzenia na zimno, to wystarczy, że torebkę umieścisz w ulubionej filiżance, czy kubku i zalejesz zimną wodą. Po kilku minutach otrzymamy aromatyczny i orzeźwiający napój.

Jak smakuje herbata parzona na zimno?

Możecie być zaskoczeni, ale herbata, którą zaparzymy na zimno posiada mniej kofeiny. Dodatkowo smak herbaty parzonej na zimno jest dużo bardziej delikatny i subtelny. Ponadto taka herbata jest słodsza, dzięki czemu możemy ograniczyć cukier, którym słodzimy tradycyjną herbatę. Wszystko dzięki zimnej wodzie, która wydobywa zupełnie inny smak i aromat herbaty. Miłośnicy różnych odmian herbaty nie muszą martwić się, ponieważ herbata na zimno również jest dostępna w wielu wariantach smakowych. Na sklepowych półkach znajdziemy herbaty o tradycyjnym smaku jak truskawka, czy rabarbar oraz te bardziej egzotyczne, jak mango. Do parzenia herbaty na zimno możemy użyć zarówno saszetek z herbatą, jak i herbaty liściastej. W dodatku herbata posiada niezwykłe właściwości zdrowotne, dlatego powinniśmy ją pić jak najczęściej. Przykładowo zielona herbata usprawnia pracę układu trawiennego oraz pomaga utrzymać dobrą i zdrową kondycję skóry. Zielona herbata również może być parzona na zimno, dzięki czemu zachowuje więcej cennych substancji i witamin. Do herbaty parzonej na zimno możesz dodać także syrop owocowy, aby stworzyć unikalny i orzeźwiający napój – wręcz idealny na upały!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here